VERGROOT JE WELZIJN DOOR COACHING 
 

KENNISBANK

Zelf aan de slag om meer te floreren

 Je kunt jouw welzijn vergroten door in een staat te komen van floreren. Volgens Martin Seligman dragen de 5 onafhankelijke elementen in zijn onderzochte model (P.E.R.M.A.) bij aan jouw staat van floreren. Dit is meer dan alleen een gevoel van blijdschap nastreven. Dat is slechts 1 van de 5 manieren.

Er is al veel onderzoek gedaan naar deze stroming in de positieve psychologie. Er zijn gecontroleerde studies uitgevoerd naar oefeningen en interventies. Deze oefeningen dragen bij aan het gevoel van welzijn. En je kunt veel oefeningen zelf uitvoeren om jou staat van floreren te vergroten om jouw welzijn te vergroten. Hieronder staat een uitleg van de 5 elementen van het welzijnsmodel van Seligman. Bij ieder element staan oefeningen en content gedeeld. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld het boek Flourish van Seligman lezen. 


Positieve Emotie

We streven naar het ervaren van zoveel mogelijk prettige gevoelens. Door middel van het bevredigen van verschillende behoeftes bereiken we dit ook. Positieve emoties geven ons het idee dat zaken goed verlopen, of dat de toekomst er gunstig uit ziet en in lijn is met onze doelen. Onder positieve emoties vallen onder andere blijdschap, tevredenheid, optimisme, trots, extase, enthousiasme en interesse. 

Engagement

Wanneer je helemaal opgaat in een activiteit sta je vaak niet stil bij welk gevoel je dit oplevert. Dit kun je ook vertalen naar flow of bevlogenheid. Volgens Mihaily Cszikszentmihaly, de schrijver van het boek Flow, zijn er een aantal kenmerken van het geraken in een staat van flow. In het uitvoeren van een activiteit voel je sterke concentratie, is het duidelijk welk doel je nastreeft, voelt de uitvoer moeiteloos, is het uitdagend en ben je tegelijk genoeg vaardig om het uit te voeren, en is er verlies van zelfbewustzijn of ego. 

Relaties

Mensen zijn sociale dieren. We ontlenen veel welzijn aan het op een goede manier samenzijn met anderen. In een goede relatie ervaar je vaak liefde, erkenning van jou als mens en veiligheid. In onze westerse maatschappij is een toegenomen individualisering een mogelijke bedreiging voor het onderhouden van positieve relaties. Door te investeren in jouw verbinding met anderen zul je positieve effecten van welzijn ervaren. Waaronder minder stress, meer optimisme en energie.

Meaning

In toenemende mate zijn we als mensen op zoek naar zingevende bezigheden. Vooral de jongere generaties nemen in werk niet meer genoegen met werken om slechts geld te verdienen. En zoeken naar een bijdrage aan een groter geheel. Een doel dat buiten onszelf ligt. Dit wordt in toenemende mate ook mogelijk omdat we in onze basisbehoeften goed kunnen voorzien. Het vinden van een meaning of purpose is echter niet altijd even makkelijk. Er is ook zoveel te kiezen en doen in het leven.

Accomplishment

Iedereen herkent dat lekkere gevoel als je een uitdagende taak of project hebt afgerond. Het puur en alleen voor elkaar krijgen van zaken kan bijdragen aan ons welzijn. Dit wordt ook wel gerelateerd aan onze dopamine afgifte. Dit verklaart waarom het veel mensen ook lukt om lange dagen hard te werken zonder er aan onderdoor te gaan. Toch is het wel altijd oppassen voor de gevaren van oververmoeidheid en burn-out. Een goede balans vinden met rust is hier dus van belang.